2013. március 20., szerda

Demagőg



Rezsicsökevény


Orbán miniszterelnök az elmúlt időszakban többször hangoztatta, hogy 2013 már az aratásról, vagyis a mindennapi élet könnyítéséről szól. Miközben az energiacégek óriási profitokat termeltek és milliárdokat kerestek az embereken. Ez a szokásos demagógia, ugyanis a lakossági üzletág évek óta veszteséges. Ezért is fordultak bírósághoz a szolgáltatók. A bíróság ítéletére mondta Orbán, hogy ez maga a botrány, arcátlanság. A magyarokat súlytó terheket csökkenteni kell!

Ennek része az általános rezsicsökkentés is. Igen, csökkentsük a gazdagok rezsiköltségét! Nehogy fogyasztásarányosan támogassuk a szegényebbeket!

„Magyarország nem hagyja magát”! Így hangzik a ma elkezdett aláírásgyűjtési kotmánypropaganda jelmondata. Mit is jelent ez? 

Általános iskola alsó tagozat, nyelvtanóra. Mintha valami még hiányozna ebből a mondatból, de már Matolcsy is megmondta: „Egyszerű gondolkodás, egyszerűség, simplicity kell”...

Magyarország nem hagyja magát  … legyőzni? …gyarmatosítani? …demokratizálódni? Netán nem hagyja -mint megtörtént-, hogy a független bíróság a gázszolgáltatónak adjon igazat a kormánnyal szemben?

Mi a célja ennek a kampánynak? Adatbázisépítés? Kubatov lista? Ugyan már! Azt megsemmisítették, mert jogkövetésben a Fidesz élen jár. Borotvaélen.

Erzsike néni, itt írja alá, ha nem akar annyit fizetni a gázért, villanyért mint a kommunista időkben! Ja, nem úgy értettem ám, nem a háromhatvanas kenyérről beszélünk itten drága, akkor a lakcímet is legyen szíves beírni, az ikszet én is be tudom firkantani a nem szimpatizáns rovatba, oszt jónapot öreganyám!
  
Rezsicsökkentés helyett javaslom bevezetni a szociális alapon történő rezsi hozzájárulást. Ja, hogy akkor az uralkodó elvesztené szélsőséges szavazóit, mert nem csak a kisnyugdíjasok, hanem a „mátészalkai nagycsaládosok” is
benne lennének a kosárban?

Kiváló dolgozók végzik munkájukat az Ellenségkép Gyárban. Igazi sztahanovisták. Három műszakban. Most éppen a közműszolgáltatók kerültek a céltáblára. Mármint a multik mellé… ha kicsit mellélőnek, az is telitalálat.  
„Ne felejtsük el, hogy a multinacionális cégeknek mindig vannak lobbistái Brüsszelben, ahonnan nyilvánvalóan soha nem az a kérés érkezik, hogy csökkenjenek a rezsiköltségek.” – mondta Rogán. Ugye ő már csak tudja mi a lobbizás, hiszen a "Blikkfangos" szoboravató ennek szép példája.

Erről jut eszembe, hogy több multinacionális céggel „stratégiai megállapodást” kötött a kormány, jelentsen ez bármit is.  Ehhez a rogáni mondathoz tartozik, hogy sok településen a közműszolgáltatók az önkormányzat tulajdonában vannak. Kevés nyereségüket eddig fejlesztésekre és a város gyarapítására fordították. Ennek a gyakorlatnak most harangoztak, pártunk és kormányunk minden magánfogyasztónak garantálja a tíz százalékos csökkentést.   
Annak is, aki az úszómedencéjét tölti fel vízzel, annak is  aki a rózsadombi  házához vezető kocsifelhajtót fűti télen.  

Megint Hofit kell idéznem: "Gőg és Magőg fia vagyok én..."

Krasznokvajda fideszes polgármestere közmunkásokat rendelt ki, hogy gyűjtsék az aláírásokat. „Ebben a latyakos, sáros időben amúgy sem tudnának kint dolgozni” – mondta a polgármester. Hát igen. A „sár” már lassan a nyakunkig ér. Még jó, hogy bele nem léptünk….

Elképzelem a falusi öregek megkönnyebbülését, amikor az önkéntes feladatra kötelezettek elmentek a portáról: te, annyjuk, jó hogy békekőccsönyt nem köllött jegyezni!

Frissítés:

Lázár János Rezsije


hvg.hu: Mekkora a fűtésszámlája?
L. J.: Téli hónapokban 100 ezer fölötti is lehet.
hvg.hu: Ezek szerint havi 10 ezer forintot nyer a rezsicsökkentéssel. Jól van kitalálva ez a rendszer, hogy a gazdagokra is kiterjed?
L. J.: Akinek 1500 forintot jelent a rezsicsökkentés, nyilván kisebb lakásban lakik, és vélhetően sokkal kevesebbet keres. Így a fizetéséhez mérten az 1500 forint sokkal többet jelent, mint az én államtitkári fizetésemhez mért 10 ezer forint. Legitim az a felvetés, hogy a tehetősebbek ne részesüljenek a rezsicsökkentésből, de mi a felzárkóztatás mellett szintén fontosnak tartjuk a középosztály támogatását. Nincs olyan társadalmi csoport, akinek ma ne lenne drága a gáz, azaz a jövedelemszerkezeten belül nincs olyan kereső csoport, ahol a rezsiköltség ne lenne túl magas.



A gáz árának ez évi 10%-os csökkentése valójában 8%-os áremelkedést jelent, és ez még nem minden. 2010 januárja és 2012 januárja között 20,3%-kal nőtt a gáz ára azok számára, akik korábban semmilyen kompenzációra nem voltak jogosultak. Akik pedig a legnagyobb mértékű kompenzációt vehették igénybe 2010 előtt, azok számra a gáz ára 2010 és 2012 között 56%-kal drágult.

Ám úgy tűnik, hogy még a legszegényebbeket sújtó 2010-es 17,2%-os, majd a 2011-es 23,5%-os, végül a 2012-tes 7,9%-os, összességében, a 2010-es árakhoz viszonyítva 56%-os gázáremelést is sikerül a gázszámla csökkentésként kommunikálni az emberek felé.
__________________________________
                                                                   Fotó: fidesz.hu





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése