2013. március 1., péntek

Tündérmese



Tündérmese a jobbkézről


„Matolcsy György a jobbkezem" – mondta két és fél éve Orbán Viktor a nemzetgazdasági miniszter távozásáról szóló hírekre reagálva. "Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani" – folytatta akkor.

Szerénytelenül azt is hozzátette: "mi mindig is úgy gondolkoztunk Matolcsy miniszter úrral, hogy a munkamegosztás közöttünk az úgy fest, mint Németország újjáépítésekor. Tehát, hogy a miniszterelnök az kvázi Adenauer és a gazdasági miniszter meg kvázi Erhard"

Ezek után nem meglepő, hogy a következő hat évre a jobb kezét letette a Nemzeti Bank elnöki székébe. Abba a székbe, ahonnan a jövőben rá lehet bólintani a kedves vezető gazdaságpolitikát és pénzügyeket meghatározó döntéseire. A devizatartalék gazdálkodása vagy kamatláb módosítása nem lehet akadály, hiszen kéznél van az elnök. Jobbkéznél.
Sokan kifogásolják, hogy Matolcsy nem járatos a pénzügyben, sem ilyen irányú végzettsége, sem gyakorlata nincs. Tegyük fel a kérdést: ki az, aki szakmailag alkalmas lett volna a posztra és Orbán döntéseinek is eleget tesz? Ugye belátjuk, hogy nem sok ilyen személyről tudunk.

Hiszen ő az az ember aki bátran kipaterolta az IMF-et. Ő büszke arra, hogy Ázsiából jöttünk és a csecsemők fenekén hat hétig kis, piros pontok vannak, mint a japán kisgyermekek fenekén. Ö az, aki feltalálta a  taktikai atomfegyvert, vagyis a pénzügyi tranzakciós illetéket. Tavaly nyárom hallhattuk tőle:  „A magyar tündérmese, a magyar példa sikeres lesz egy éven belül. Mi leszünk az új központ a világgazdasági közösség számára. Jövőre erős gazdasági növekedési mutatóval fogunk rendelkezni. Egyszóval a válságnak vége.”

Persze ehhez kellet az unortodox megoldás, a piacról kurucosan felvett 6 százalékos hitel, szemben az IMF 3,5 százalékával. Legyünk büszkék az euró és dollárkötvényeinkre is, amit elkapkodnak a külföldi befektetők. Hogyne vinnék, amikor ugyanezt Romániában vagy Szerbiában egy százalékkal rosszabb hozammal jegyezhetnék!

„A gazdasági szabadságharcnak már rövid távon is több a hozadéka, mint a vesztesége.” Ezt elég nehéz megértenie egy munkanélkülinek vagy éppen közmunkából tengőnek. Matolcsy nekik is jól megmondta, szerinte havi 47 ezer forintból ma nagyon jól meg lehet élni Magyarországon.


Nem kell túlbonyolítani az életet: „Kell tudnunk, hogy egyszerűen, egyszerűen kell néznünk a világot. Egyszerűség, simplicity, egyszerűség.” A miniszter szerint az ősmagyarokról feljegyezték korabeli bizánci és perzsa források, hogy három dologban voltak kiemelkedően jók: agysebészetben, gasztronómiában és vendéglátásban. 
Erre lehet építeni ma is: az agysebészet modern megfelelője az egészségipar, a gasztronómia nem is lehet kérdés a mangalicánkkal és a sompálinkákkal, a turizmus pedig jó dolog.


Mindezt egy főiskolán és nem a parlament gazdasági bizottságának meghallgatásán mondta. Ott ma délután így kezdte mondandóját: „Az elmúlt három év sikere fogja meghatározni a következő hat év jegybanki politikáját.” Ezt követően kijelentette, hogy kifejezetten nyitott jegybankot akar, amely együttműködik a kormánnyal. Nahát, ki hitte volna!


Fissítés  17:30 perckor:

Véget ért Matolcsy György jegybankelnök-jelölt és Balog Ádám alelnök-jelölt meghallgatása a gazdasági bizottságban, amely támogatta a jelölésüket. A meghallgatás szórakoztató volt, de Matolcsy terveiről csak annyi derült ki, hogy lesz jegybanki gazdaságélénkítés. Sokat beszélt saját gazdasági sikereiről...

http://hvg.hu/gazdasag/20130301_Matolcsy_elso_megszolalasa__percrol_perc#
_____________________

Index videó:  http://index.hu/video/2013/03/01/matolcsy/
_____________________

Matolcsy "emmúttháromév" összefoglaló: http://index.hu/gazdasag/2013/03/01/matolcsy_gyorgy_az_mnb_uj_elnoke/
      
Hírkövetés


Külföldi lapszemle





Matolcsy György a névadója a "matolcsyzmus" kifejezésnek, amely "nemcsak féktelen öntömjénezést, nagyszabású bejelentéseket és fellengzős víziókat takar, hanem egy olyan gazdaságpolitikát is, amely "unortodoxnak" nevezi magát és Magyarország gazdasági szabadságharcát írta a zászlajára" - írta Peter Bognar, a konzervatív napilap budapesti tudósítója. 



"Matolcsy György kinevezésével egy olyan embert tett meg Orbán Viktor a pénzügyi stabilitás legfőbb őrévé, aki a pénzügyi szegmens üzleteit hókuszpókusznak, a rablás és lopás egy kedvesebb módjának minősíti."



Matolcsy miniszteri tevékenységét "kapkodó és antiliberális" gazdaságpolitika jellemezte, ami "felháborította a nemzetközi befektetőket". A felháborodást egyebek között az "újraállamosítási tervek" és a "rajtaütésszerűen bevezetett, bankokat és fontos ágazatokat terhelő válságadók" váltották ki. 

_____________________________________________________________________
 Fotók: napi.hu; nepszava.com; 168ora.hu    







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése