2013. június 2., vasárnap

Pedagógusnap



Hoffmann meséi



Politikai indíttatásúnak nevezete Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár (a Kádár-rendszerben iskolaigazgató) a pedagógus és civil szervezetek vasárnapi tüntetését.

Naná, hogy politikai indíttatású. Meg egzisztenciális. Utolsósorban szakmai. Ugyanis az orbáni politika tette tönkre az oktatást, megszűnt szakmának lenni. A tanító, tanár, oktató nem más, mint betanított munkás. Elvégzi azt a munkát, amit egy világvégén lévő felettes hatóság számára előír. Munkaadóját nem ismeri, de a munkáltatónak sincs fogalma az ő oktatói képességeiről, teljesítményéről. Az iskola igazgatója nem más, mint egy üzemvezető a gyárban.

Ez tragédia. Nem Madáché, a fideszes oktatásügyé. Falanszter, XII. szín. Ha már római tizenkettő és oktatásügy, akkor kössük össze a kettőt.
Pokorni a XII. kerület polgárjenője, korábbi oktatási miniszter legalább beintett a mini szterelnöknek. Az oktatási- és köznevelési törvény szavazásakor ennek hangot is adott. Azóta viszont nem akarja lerázni fejéről a szájkosarat


H. Rózsa tegnap még értelmetlennek is tartotta a mai megmozdulást. Igaza van. Abban az értelemben mindenképp, hogy ezzel változást elérni nem lehet. De legalább a jelenlévők nem fojtották el érzéseiket, indulataikat és bátran szembenézhetnek az utókorral.


Nem úgy, mint a magát jobboldali elkötelezettségűnek tartó értelmiségi réteg, amelyik lapít, mint szar a fűben. Nem az oktatáspolitikában résztvevőkre és nem is a meghatározó politikai és gazdasági elitre gondolok. Nem azokra, akik helyzeti előnyért, anyagi haszonszerzésért nyalják a diktátor cipőjének talpát.


Azoknak a tekintélyes jobboldali közéleti szereplőknek a lapítását nem értem, akik tudják hogy fejétől bűzlik a hal, mégsem szólnak, hogy ezt a halászlé már nem fogyasztható. Romlott. Káros az egészségre.



Visszatérve Hoffman meséire, az államtitkár azt is megjegyezte, hogy a tüntetés igen csekély részvétel mellett zajlott le. Túl szépen fogalmazott, alig néhány száz tanárnak és diáknak volt bátorsága a bekamerázott Szalay utcába vonulni. Nem az oktatási minisztérium elé, mert a kormány annyira nem tartja fontosnak ezt a területet, hogy csak államtitkárságnak nevezi. Vezetőjét kézi irányítással mozgatja a kisember.

H.R. –nak igaza van. Kevesen tiltakoztak. Két éve sokkal többen voltak. Csakhogy nem az elégedett pedagógusok száma nőtt, hanem az önkényuralomban állásukért aggódó és megfélemlített munkavállalóké!



„Ha tudjuk, hogy a Nagy Imre temetésén harcos és bátor szónoklatot mondó szakállas fiatalember a saját kezével fogja a ti jövőtöket abba a jelképes hatodik koporsóba rakni, akkor elzavartuk volna a picsába a kommunistákkal együtt. Most azt halljátok tőle, hogy a ti jövőtökért a 100 államilag finanszírozott jogász hely is sok, hogy a büfé könyvtár szakos diplomátokkal nem mentek semmire. Pedig a versenyszférában soha nem használt jogi diplomája neki is annyit ér, hogy nagydolog után kitörölheti vele a Felséges Tomport Szíjjártó Péter.”

Frissítés:

2013.06.03.

Hacsaknem írja:

"Így aztán jött a kormány szolgalelkű végrehajtó embere, Hoffmann Rózsa, és beleröhögött a pofánkba...  ...Szép lassan valamennyi társadalmi réteget egyenként falhoz állítanak miközben a többi tapsol hozzá, és a tévé előtt öntelten böfög, hogy ezek a hülyék már megint mit akarnak?"

 ____________________________________________________
Fotók: parameter.sk; velemenyvezer.blog.hu; varanus.blog.hu; e-etikett.hu



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése